ΣΤΡΑΤΤΙΣ


ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΕΘΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΜΕΛΙΟ ΛΙΘΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ο κομβικός ρόλος του φράγματος Μουζακίου και Πύλης-αντιπλημμυρική προστασία-ηλεκτρική ενέργεια-άρδευση.

 08.09.2021 -Μητσοτάκης απο Μουζάκι Καρδίτσας, "Εφόσον το φράγμα στο Μουζάκι για το οποίο και εγώ ακούω να γίνεται πολύς λόγος είναι επιβεβλημένο και σωστά μελετημένο και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση.










Για το έργο είχε δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Καρδίτσα πρίν απο 3 χρόνια!!!

Συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες τρία χρόνια  από την καταστροφική θεομηνία «Ιανός» που έπληξε την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα, αλλά φαίνεται πως στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η υπόθεση έχει ξεχαστεί , παρά τις συμφορές που προκλήθηκαν στον τόπο μας.

Τότε λοιπόν είχε αναδειχτεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μάλιστα, που είχε προχωρήσει σε σχετική δήλωση επισκεπτόμενος την Καρδίτσα, ότι αν είχαν κατασκευαστεί τα έργα του φράγματος Μουζακίου στον Πάμισο και του φράγματος Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων, θα είχαν κατά πολύ μετριαστεί τα πλημμυρικά φαινόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:Φοβού τους «Ιανούς» και… «δώρα» φέροντεςhttps://esykpdkentrikisellados33.blogspot.com/2023/09/blog-post_93.html

Ανακοινώθηκαν λοιπόν 18 επενδυτικά προγράμματα άρδευσης ύψους 1 δις ευρώ με ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα) και δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα δύο σημαντικότερα μετά το έργο του Αχελώου (φράγμα Συκιάς) για το θεσσαλικό κάμπο (Μουζάκι και Σκοπιά) .
Μάλιστα προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι .από τα 8 αυτά έργα τα 4 αφορούν τα Τρίκαλα που είναι η πιο ευνοημένη περιοχή στο θεσσαλικό κάμπο από πλευράς επιφανειακών υδάτων, τα 2 μόλις τη Λάρισα που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης επιφανειακών νερών και δύο μόλις την Καρδίτσα εκ των οποίων το ένα αφορά τον εκσυγχρονισμό των δικτύων Ταυρωπού που ούτως ή άλλως είχαν υποστεί ζημιές από το πέρασμα του «Ιανού» και το άλλο ένα έργο που «χρονίζει» εδώ και μία δεκαετία και είναι το αρδευτικό Ορφανών Kαρδίτσας-Υπέρειας Φαρσάλων με παράλληλο εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων στην περιοχή.


H δέσμευση Μητσοτάκη για το φράγμα Μουζακίου-
"Εφόσον το φράγμα στο Μουζάκι για το οποίο και εγώ ακούω να γίνεται πολύς λόγος είναι επιβεβλημένο και σωστά μελετημένο και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Το έργο του Αχελώου είναι μια πολύ μεγάλη άλλη κουβέντα για την οποία εγώ είμαι έτοιμος και έχω ήδη δώσει την εντολή και στο Υπουργείο να ξανά ανοίξουμε τη συζήτηση για την μερική-μερική εκτροπή του Αχελώου, την τρίτη εκδοχή".
Να σημειώσουμε ότι τα φράγματα Μουζακίου και Πύλης είναι πολλαπλής σκοπιμότητας, καθώς πέρα από άρδευση, ύδρευση, η κλεκτρική ενέργεια και αντιπλημμυρική προστασία, αποτελούν και συνοδά έργα του σχεδιασμού της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Τροποποίηση του..Καιρού--Ιδού η ελληνική εταιρεία 3Δ Α.Ε. που ασχολείται με την τροποποίηση του..ΚΑΙΡΟΥhttps://esykpdkentrikisellados33.blogspot.com/2023/09/3.html


Αξίζει να τονιστεί πάντως πως το έργο της Σκοπιάς Φαρσάλων στον Ενιπέα έχει ανακοινωθεί εδώ και μερικούς μήνες από την κυβέρνηση ότι θα υλοποιηθεί έσω ΣΔΙΤ και η πολιτεία βρίσκεται στη διαδικασία της αναζήτησης χρηματοοικονομικού συμβούλου. Αντίθετα δεν υπάρχει κανένα νεώτερο για την τύχη του έργου του φράγματος Μουζακίου, παρά το γεγονός ότι είχε ιεραρχηθεί ως πρώτο στη σχετική λίστα που είχε αποστείλει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στον τότε υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

Φράγμα Μουζακίου 

Το φράγμα Μουζακίου όπως αρχικά σχεδιάστηκε (από την ΔΕΗ) θα έχει επιφάνεια απορροής 142 τ. χλμ., καθαρή χωρητικότητα 530 εκατ. κυβικά μέτρα νερού (στο μέγιστο ύψος της τεχνητής Λίμνης), μέγιστο ύψος 133 μέτρα και όγκο φράγματος 11 εκ. κυβικά μέτρα. (προβλέπεται ακόμα σήραγγα προσαγωγής 3,9 χλμ. διαμέτρου 6,8 μ. προς αναρρυθμιστική δεξαμενή Μαυρομματίου επιφάνειας 0,5 τ. χλμ.)

Ο προϋπολογισμός του έργου συμπεριλαμβανομένου και του ΥΗΣ Μουζακίου που θα παράγει σε πλήρη ανάπτυξη 578 εκατ. κιλοβατώρες το χρόνο εκτιμήθηκε από την ΔΕΗ σε 31,4 δις δρχ. σε τιμές 1987. 

Επειδή η μεταφορά νερού από τον Αχελώο πέρασε πολλά στάδια, σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιασμό προβλέπεται η μεταφορά 600 εκατ. κ. μ. από τα νερά του Αχελώου που περισσεύουν. Από αυτά η μισή ποσότητα μπορεί να είναι πλημμυρικά νερά του Αχελώου που θα αποθηκευτούν στον ταμιευτήρα Μουζακίου και η υπόλοιπη μισή ποσότητα από τους ταμιευτήρες Μεσοχώρας και Συκιάς για να εξασφαλίζουν τις ανάγκες σε νερό κατά την θερινή περίοδο της Αιτωλοακαρνανίας.

Εάν δεν κατασκευαστεί το φράγμα Μουζακίου όλα τα νερά της εκτροπής του Αχελώου θα προέρχονται από τους Ταμιευτήρες Μεσοχώρας και Συκιάς και έτσι μειώνονται τα αποθέματα τους θερινούς μήνες για την Αιτωλοακαρνανία. Συνεπώς το φράγμα Μουζακίου χρησιμεύει ως ρυθμιστική δεξαμενή για τα νερά του Αχελώου, τα νερά του Παμίσου αλλά και για τα νερά του Πηνειού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Eπνιξαν τον Παλαμά και τα χωριά Για να σώσουν την Καρδίτσα Δεν έστειλαν καν 112 Συγκλονιστική καταγγελίαhttps://esykpdkentrikisellados33.blogspot.com/2023/09/e-112.html

Τα έργα αυτά που αφορούν τη Θεσσαλία είναι τα εξής:


– Φράγμα και δίκτυο άρδευσης στον Δίλοφο (Κακλιτζόρεμα) Λάρισας
-Φράγμα και δίκτυο άρδευσης στη Ναρθάκη (Λουτζιακόρεμα) Λάρισας
-Φράγμα και δίκτυο άρδευσης στον Νεοχωρίτη Τρικάλων
-Φράγμα και δίκτυο άρδευσης στο Γριζάνο Τρικάλων
-Φράγμα και δίκτυο άρδευσης Αχλαδοχωρίου Τρικάλων
-Εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού
-Δίκτυο Άρδευσης στις τοποθεσίες Υπέρειας – Ορφανών Καρδίτσας
– Φράγμα και δίκτυο άρδευσης στην τοποθεσία στον Τίτανο Τρικάλων


Τα δύο έργα της Λάρισας σχετίζονται κυρίως με την ύδρευση της περιοχής Φαρσάλων, ενώ το έργο στον Τίτανο που είχε προτείνει και η περιφέρεια, είναι κάτι ανάλογο με το φράγμα της Γυρτώνης και αφορά τον έλεγχο της ροής του Ενιπέα προς τον Πηνειό με ρουφράκτη στην περιοχή ανάμεσα σε Μεταμόρφωση, Βλοχό του δήμου Παλαμά και Κεραμίδι , Πηνειάδα στο δήμο Φαρκαδόνας.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι με ποιο σκεπτικό προκρίθηκαν αυτά τα έργα έναντι άλλων πολύ πιο σημαντικών και αν αυτό σχετίζεται μόνο με την ωριμότητά τους (άρα δεν υπάρχει ιεράρχηση) ή αν υπάρχουν και παρεμβάσεις τοπικών πολιτικών παραγόντων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ_ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΝOΜΑΣΤΕ:



 

Ε.ΣΥ. – ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 

ΠΟΛΗ: ΛΑΡΙΣΑ, ΟΔΟΣ: ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ 3-5,
Τ.Κ. 41221, ΕΛΛΑΣ
ΤΗΛ. 2411 103182 EMAIL : kpd.thes.ke@gmail.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου